Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Årets Way out west mer jämställd

Det är en jämnare fördelning mellan könen på årets Way out west-scener jämfört med förra året. Men trots att arrangörerna kallar sig feminister står de kvinnliga akterna fortfarande bara för 22 procent av artistutbudet.

Förra året fick Way out West kritik för den skeva fördelningen mellan män och kvinnor bland de bokade artisterna. Då bestod hela 73 procent av akterna enbart av män. I år är motsvarande siffra 58 procent. En betydligt jämnare fördelning, även om de resterande 42 procenten inte bara är kvinnor utan även band med både män och kvinnor. 22 procent är akter med enbart kvinnor.

Joel Borg från Way out West säger att man tagit till sig kritiken från förra året och jobbat hårdare för att slippa den i år. Men säger också i en GP-intervju 4 augusti att man anser sig alltid varit bra på att boka artister som kämpar och strider för jämlikhet:

"Vi är alla feminister och tycker det är viktigt. 50/50 är en målsättning och vision för hela samhället. Det är även delvis därför vi i år arrangerar Talks med Sony och Yay, där vi lyfter sådana frågor. Även i Re:Act gör vi samma."

Ammi Johansson från nätverket 50/50, som arbetar för en jämställd musikscen, menar att jämställda festivaler är viktigt för att signalera att alla är lika värda, oavsett kön. Det finns lika mycket bra i kvinnors musik som i mäns.

- Det är inte siffrorna som är det viktiga, men de är viktiga för att tydliggöra obalansen. Det finns en bild av att det är omöjligt att förändra. Det handlar om att bryta sådana normer och jag hävdar bestämt att det visst går - men det går inte över en natt. Även minsta lilla steg mot förändring är värt att ta.

Angående Lugers utveckling säger hon:

- Jag är glad att det är på rätt väg och att Luger går i den här riktningen. Men även om de har börjat ta tag i de här frågorna faller de ofta tillbaka i offerrollen, att de inte har makten utan att det är musikbranschen utanför Sverige som styr. Det blir ett par steg framåt och något tillbaka, säger Ammi Johansson.

Totalt sett är det 58 procent män, 22 procent kvinnor och 20 procent akter med både män och kvinnor.

På de stora scenerna i Slottsskogen är fördelningen jämnare. Då är 51 procent män, 28 procent kvinnor och 21 procent är mixade.

Klubbscenerna på Stay out West är mindre jämställda: 60 procent är män. Kvinnor och mixade akter står för 20 procent vardera.

Fotnot: Har det varit oklart ifall artisten är en kvinna eller man har akterna räknats som mixade.

Recensioner WoW
Mest läst