Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ångkokt lax med vitlökshollandaise

Att ångkoka är en försiktig väg till lagad, varm mat. Dessutom blir smaker och vitaminer kvar.

För 4 personer, 30 minuter

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

600 g laxfilé

100 g sockerärtor

3-4 gulbetor

2 små morötter

Till marinaden:

1 liter vatten

5 msk salt

Till såsen:

3 äggulor

1 tsk vitvinsvinäger

150 g smör

1-2 vitlöksklyftor

salt och vitpeppar

Att äta till:

800 g potatis av mjölig sort

citron

Gör så här:

1. Vispa salt och vatten till dess saltet löst sig helt. Dela fisken i skinn- och benfria portionsbitar och låt dem marineras i saltvattnet i 10 minuter.

2. Smält smöret på låg värme. Vispa äggulor och vinäger till fluffig konsistens i en rostfri kastrull på låg värme. Ta äggsmeten från spisen och rör ned det smälta smöret, först i små omgångar, senare i fin stråle hela tiden under vispning. Ta inte med den vita bottensatsen. Smaka av såsen med riven vitlök, salt och vitpeppar.

3. Skala och skär gulbetorna i tunna skivor och morötterna i tunna stavar. Koka upp vatten i nedre delen av en kastrull och placera fisk och grönsakerna på ett galler eller dylikt och sätt ned i kastrullen. Ångkoka allt i 8-10 minuter.

Servera fisken med kokt, pressad potatis, grönsaker, citron och en klick med vitlökshollandaise.