Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ångkokt lax

Ångkokning går lättast om man har en kastrull med ånginsats, det vill säga en perforerad innerdel i en eller flera våningar.

För 4 personer

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

35 minuter

600 g laxfilé

100 g sockerärtor

3-4 gulbetor

2 morötter, inte för grova

Till marinaden:

1 liter vatten

5 msk salt

Att äta till:

800 g potatis av mjölig sort

150 g hollandaisesås

1 vitlöksklyfta

mild vitvinsvinäger

citron

Gör så här:

1. Blanda salt och vatten och vispa till dess saltet löst sig helt. Dela fisken i skinn- och benfria portionsbitar och lägg dem i saltmarinad i 10 minuter.

2. Skala och riv vitlöksklyftan fint. Blanda ned raspet i en färdig hollandaisesås. Smaka av med mild vitvinsvinäger. Hollandaisesås kan inte värmas utan ha den hela tiden vid sidan av spisen.

3. Skala och skär gulbetorna i tunna skivor och morötterna i tunna stavar. Sockerärtorna ångas hela. Lägg fisken i den övre delen av ångkokaren och grönsakerna vid sidan eller i en egen del att sätta ovanpå fisken. Koka upp vatten i den nedre delen och placera fisk och grönsaker över. Ångkoka allt under lock i 8-10 minuter.

4. Servera med pressad potatis, grönsaker, citron och vitlökshollandaise.

Dan Strandqvist/TT