Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Ångestparad mot psykisk ohälsa

Lastbilsflak med rockmusik, humor, uppträdanden och talare. En multinationell parad ska gå genom Stockholm i kampen mot psykisk ohälsa – och för öppenhet och tolerans.

– Vi försöker göra det till en manifestation som visar att psykisk ohälsa angår alla, säger Björn Asplund, klubbhuschef vid Fountain House i Stockholm.

Fountain House är en internationell organisation som hjälper människor med psykisk ohälsa åter till samhället. Organisationen har världskongress i Stockholm och passar på tisdagskvällen på att hålla den så kallade ångestparaden. Syftet är mer öppenhet.

– En av fyra människor kommer under sin levnad att drabbas av psykisk ohälsa. Alla känner någon som har psykiska problem, men det är ingen som vågar prata om det, säger Asplund.

Skam och skuld

Drygt 400 kongressdelegater från 23 länder ska delta i paraden som under rockmusik från lastbilsflak går från Medborgarplatsen till Kungsträdgården. Där har stora scenen hyrts, varifrån det blir mer musik, humor, uppträdanden och tal.

Dessutom deltar flera myndigheter som även uppmanat sina anställda att sluta upp, enligt Asplund.

Han understryker behovet av öppenhet och tolerans. Ännu omgärdas dessa sjukdomar och tillstånd av tystnad, skam, skuld och tabun.

Få stanna

– Jag tror att det beror på rädsla och okunnighet. Okunskapen är vår värsta fiende. Det enda botemedlet mot fördomar och stigmatisering är ökad kunskap. Vi måste visa att det är en angelägenhet för många och få människor att börja prata om det, säger han och påpekar att självmorden dödar fyra gånger fler människor än trafiken i Sverige.

Psykisk ohälsa leder ofta till utstötning och isolering. Därför är det viktigt för drabbade att få stanna kvar i arbete, utbildning och gemenskap.

– All forskning och erfarenhet i dag säger att det sämsta vi kan göra med människor som har psykiska problem är att ta bort dem ur deras sociala sammanhang.

Var åttonde timme tar en person i Sverige sitt liv, i genomsnitt.

Cirka 1 200 personer dör i självmord varje år. Siffran är ungefär fyra gånger så hög som antalet dödade i trafiken.

Självmord är den vanligaste dödsorsaken i åldersgruppen 15-44 år, men högst andel självmord begås av personer mellan 45 och 64 år, följt av åldersgruppen 65 år och äldre.

Fountain House är en organisation som grundades i USA 1948 av människor som varit patienter på mentalsjukhus.

Fountain House har cirka 400 så kallade klubbhus runt om i världen.

Stiftelsen Fountain House Stockholm har varit verksam sedan 1980 men totalt finns elva klubbhus i Sverige.

Källa: Fountain House, Socialstyrelsen samt Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa (TT)

Mest läst