Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Åldersgräns på sociala medier: "Kommer aldrig funka"

I dag kom förslaget från regeringen efter ett nytt EU-direktiv: Sätt en 16-årig åldersgräns för användandet av sociala medier. – Det kommer aldrig fungera, säger Jack Werner, journalist och grundare av Metros Viralgranskare.

I de bästa av världar är sociala medier en plats för unga människor där de kan känna sig trygga och må bra, och det finns praktiska problem med hur en åldersgräns skulle kunna funka, tycker Jack Werner, journalist som var med och grundade Viralgranskaren i Metro.

– Åldersgränser som sådant blir precis som ordfilter där man försöker hindra barn från att chatta om vissa saker. Det går alltid att kringgå, säger han.

Läs också: Sociala medier ska få åldersgräns

Förslaget från regeringen, som kommer efter ett nytt dataskyddsdirektiv från EU, innebär att en tonåring under 16 år skulle behöva be om tillstånd av sina föräldrar för att få ta del av sociala medier, vilket GP skrev om tidigare. Många är kritiska till förslaget och Jack Werner är i grunden också tveksam.

– Principiellt tycker jag att barn runt trettonårsålderns bör få använda sociala medier. Men åldersgränsen skulle kunna göra att föräldrar har mer koll på vad deras ungar gör inne på internet.

Att föräldrar får en ökad insyn i deras barns aktiviteter på sociala medier skulle kunna vara en positiv konsekvens av lagförslaget. Men svårigheterna med att införa åldersgränser i praktiken och försöka begränsa ungas tillgång till sociala medier ger skäl till kritik.

– Men det är viktigt att rikta kritiken rätt. Det är inte regeringen som beslutat detta egentligen. Det är EU:s direktiv som i grunden ska kritiseras i så fall, säger Jack Werner.

  

Vad tycker du om åldersgräns i sociala medier? Tyck till och kommenterar här nedan genom att klicka på pratbubblan.

Mest läst