Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Åklagaren kräver livstid

"Den absolut mest skrämmande död en kvinna kan tänka sig".

I sin avslutning på fredagseftermiddagen krävde åklagaren Stina Lundqvist att Göteborgs tingsrätt ska döma den misstänkte 23-åringen till livstids fängelse.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det här är den absolut mest skrämmande död en kvinna kan tänka sig. Ett oprovocerat överfall mot en skyddslös, hjälplös och kraftigt berusad person. Det rör sig om ett utdraget händelseförlopp där Elin Krantz måste ha känt en obegriplig rädsla och en dödsångest som vi inte kan föreställa oss, sa åklagaren Stina Lundqvist i sitt sista framträdande i rättsalen.

Åklagaren fokuserade framförallt på följande två frågeställningar.

- Varför är 23-åringen den ende som lämnat DNA – dessutom mycket DNA – på Elin, om det var två andra män som våldtog, slog ihjäl och begravde Elin? Varför finns det inte det minsta spår från de andra männen?

- Varför var den misstänktes byxor så jordiga på knäna med den typ av jord som endast finns på fyndplatsen?

Åklagaren gjorde sitt bästa för att smula sönder 23-åringens version och sa till tingsrätten att den misstänktes historia så otrolig att tingsrätten måste bortse från den.

Advokat Claes Östlund avslutade den känslomässiga rättegången. Föga överraskande fokuserade han på det vittnet fått ett samtal från Elin Krantz telefon kl. 04.57 den aktuella morgonen.

På mobilsvaret uppger sig vittnet ha hört två män lugnt prata och en kvinna skrika eller kvida i bakgrunden. Problemet är att meddelandet raderades och inte kunnat återställas.

- Detta är ett faktum som åklagaren inte kan komma förbi. Finns det två män, förutom min klient? Eller är 23-åringen en av de två? Eller hur ligger det till egentligen? frågade sig Östlund.

Vittnet, som är en bekant till familjen Krantz, betraktas som ytterst trovärdigt:

- Det är vad jag kallar ett oförstört vittne. Han ringde direkt till polisen på morgonen, han har inte påverkats av saker han hört eller läst i målet.

Eftersom baksidan av mobilen hittades på fyndplatsen, kan det varit där nere i stenröset som de båda männen våldtog, dödsmisshandlande och begravde – enligt Östlund.

- Min huvudman har presenterat en oerhört detaljrik historia, en sådan är svår att ljuga ihop och nästan omöjlig att upprepa gång på gång i olika förhör, hävdade Claes Östlund.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.