Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Alexandra häktning

Åklagaren: "Efter Alexandra attackerade han en pojke"

Den pojke som misstänks för mordet på 22-åriga Alexandra Mezher har häktats. I samband med knivdådet attackerade han även en pojke, som också bodde på HVB-boendet i Mölndal. - Det har skett efter mordet, säger kammaråklagare Linda Wiking.

Alexandra Mezher knivhöggs så svårt i måndags morse att hon senare avled på sjukhus. Dådet skedde på det hem för ensamkommande flyktingbarn där hon arbetade. Hon var ensam personal vid tidpunkten.

Häktningsförhandlingen vid Göteborgs tingsrätt inleddes klockan 15 på torsdagen. Den mordmisstänkte pojken fördes in i salen med en gul filt över huvudet, delvis över ansikte. En tolk var närvarande för att översätta det som sades åt honom.

Ett relativt stort pressuppbåd, bland annat en del brittisk press, var på plats.

Förhandlingen skedde bakom stängda dörrar. Någon timme senare kom beskedet: den unge mannen, som uppges vara 15 år, häktas på sannolika skäl misstänkt för mordet på Alexandra Mezher. Ynglingen, som var boende på HVB-hemmet i Mölndal, misstänks även för mordförsök.

Efter att ha huggit Alexandra Mezher ska han ha gett sig på en annan pojke som också bodde på hemmet, enligt kammaråklagare Linda Wiking.

- Den andre målsägaren är en annan boende på det här hemmet. Det har skett efter mordet, säger hon.

Linda Wiking vill inte kommentera mer detaljerat än så hur gärningen gått till. Hon vill inte heller säga hur bevisningen ser ut.

Vad händer nu vidare i utredningen?

- Det är en förundersökning som pågår. Vi ska arbeta så noggrant vi kan för att klarlägga vad som har hänt. Men än så kan jag inte gå in på detaljer.

Har du någon uppfattning om hur länge pojken bott på hemmet?

- Inte exakt. Jag vill inte uttala mig om det, säger Linda Wiking.

Pojkens advokat Nicklas Unger har hittills inte velat kommentera något alls.

- Min klient vill inte uttala sig i skuldfrågan för tillfället, sa han i början av häktningsförhandlingen.

Efter förhandlingen sade Linda Wiking:

- Som ni hörde innan dörrarna stängdes så ville hans advokat inte uttala sig om det. Sedan råder yppandeförbud så jag kommer inte kommentera det som sades.

Enligt häktningsbegäran är pojken född år 2000. Trots att hans ålder är under 18 år föreligger det synnerliga skäl för häktning, enligt tingsrätten. Enligt rätten finns det risk att pojken avviker eller försvårar utredningen. Han häktas med restriktioner.

Linda Wiking fick en fråga från brittisk press om pojkens låga ålder.

- Det är den ålder han uppgivit. Vi håller på att kontrollera den, säger hon.

Borås Tidning rapporterar att extrapersonal hade anställts enbart för 15-åringens skull. Ändå jobbade Alexandra Mezher ensam när knivdådet inträffade.

- Den personalen hade helt enkelt inte hunnit börja, men vi hade anställt honom och han var på väg att börja, säger Staffan Alexandersson, talesman för HVB Living Nordic, som driver boendet, till Borås Tidning.

Staffan Alexandersson säger också att hemmet hade tagit kontakt med barn- och ungdomspsykiatrin. 15-åringen övermannades av andra barn på hemmet, där det enligt uppgift fanns åtta pojkar när mordet begicks, skriver TT.

GP har sökt Staffan Alexandersson.

Mest läst