Släpp beröringsskräcken mot oss, vädjar Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till de andra partierna i riksdagen.
Släpp beröringsskräcken mot oss, vädjar Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till de andra partierna i riksdagen.

Åkesson varnar S och M för att nobba SD

Jimmie Åkesson varnar S och M för att nonchalera Sverigedemokraterna efter valet, de kan inte vara säkra på någonting.

ANNONS
|

Men allra mest har Åkesson och hans parti siktet inställt på att få största möjliga inflytande över invandringspolitiken.

- Våra väljare kräver det och det är det vi kommer att lägga störst tyngd på, säger Åkesson i TT:s partiledarintervju.

Sverigedemokraternas självförtroende växer i takt med opinionssifforna. Åkesson tror att det finns en chans att bli största parti den 9 september och SD har sedan 2014 legat klart eller mycket över de 12,9 procent partiet fick då.

ANNONS

Inte vara säkra

Men samtidigt ökar partiets frustration över att inget annat parti ännu på allvar har öppnat dörren.

Åkesson säger att det hänger på i första hand Socialdemokraterna och Moderaterna hur SD agerar efter valet. De kan inte fortsätta att se SD som "en övergående sjukdom som tillfälligt intagit riksdagen".

- Så länge det inte finns ens en vilja att prata med oss kan de inte vara säkra på någonting, säger Åkesson.

Han räknar för dagen inte med att SD får en plats i en regering i höst, mer sannolikt blir det att agera stöd åt en regerings politik i allmänhet eller dess budget.

Ställer krav

TT: Vilka är era villkor för att stödja en regering, oavsett hur den ser ut?

- Skärpt invandringspolitik, förändrad integrationspolitik, krafttag mot brottsligheten och förbättrade villkor för de som arbetar i vård och omsorg. I de frågorna kommer vi att ställa de mest långtgående kraven, säger Åkesson, intervjuad i sitt arbetsrum i riksdagen.

ANNONS

En stor bordsfläkt surrar och fönstret har stått öppet mot gatan en stund. Värmen har hängt i denna vår och sommar, och till och med SD har snabblanserat klimatförslag. Det skedde bara dagar efter det att Åkesson beskyllt andra partier för "lägsta formen av populism" när de lagt klimatkrisförslag efter hetta, torka och bränder.

SD-ledaren ser lätt svettig ut och har kavlat upp ärmarna för att klara sig igenom en dag fylld av intervjuer och en pressträff, en dag insprängd i ett intensivt valturnerande. Han har svarat på frågor om vad SD vill med Sverige och varför han vill samarbeta med partier som han dagligen anklagar för att ha förstört landet. Invandringspolitiken som han rasar mot är inget misstag, påstår han.

- Det har varit en medveten politik från 1970-talet att omdana det svenska samhället från ett sammanhållet folkhem till ett segregerat kaos, säger Åkesson som nu har känt vinden vända, snabbt.

- De andra partierna är ju mycket känsliga för opinionsförändringar. Jag är hoppfull, när till och med Annie Lööf talar om svenska värderingar är vi på rätt väg.

ANNONS

Släpp mångfalden

SD vill styra om kulturpolitiken och ge public service, det vill säga Sveriges Radio och Sveriges Television, i uppdrag att fokusera på det svenska kulturarvet.

- Det här mångfaldsperspektivet som de har i dag verkar segregerande och splittrande och det bör vi komma bort ifrån, säger Åkesson.

Och han vill ställa om det skattefinansierade kulturlivet till att föra fram det svenska kulturarvet.

- Kulturpolitiken bör inriktas på sammanhållning och att lyfta fram det som vi vill att de som kommer hit ska anpassa sig efter.

Partiets sammanhållningspolitik inrymmer att medborgarplikt ska införas.

- Det kanske inte finns skäl att alla ska göra värnplikt, men man skulle kunna tänka sig en civil- eller samhällsplikt som man gör någon gång under sitt liv, säger Åkesson och resonerar om att den skulle ske någonstans mellan gymnasiet och yrkeslivet.

ANNONS

- Men jag tycker att det ska omfatta även blivande medborgare från andra länder.

Lämna EU

Sverigedemokraterna vill att Sverige ska lämna EU efter en omförhandling och en folkomröstning. SD-ledaren säger att det är en prioriterad fråga.

- Men jag inser ju samtidigt att verkligheten inte ser ut som jag vill. Jag kan inte komma till en förhandling om regeringsmakten i Sverige och säga att mitt absoluta krav är att vi lämnar EU. Det är ju inte seriöst.

Trots att SD röstade nej till Parisavtalet i riksdagen har man nu ställt sig bakom det, och anser att åtgärder måste till för att minska utsläppen av växthusgaser och motverka de negativa effekterna av den globala uppvärmningen.

TT

Fakta: SD:s viktigaste frågor

SD kommer närmare valet att presentera sitt valmanifest. Viktigast för partiet är migrations- och asylpolitiken.

I våras togs en valplattform med 100 punkter på ett 20-tal områden., bland annat:

Skärpt vårdgaranti – specialistvård inom 30 dagar.

Bibehållen lön för sjuksköterskor som specialistutbildar sig.

Inför vårdplatsgaranti.

Ta endast emot asylsökande från Sveriges grannländer.

Stoppa allt asylmottagande så länge Sveriges närområde är säkert.

Skärp försörjningskrav för anhöriginvandring och kontrollera släktskap.

Höj minimistraff för grova och upprepade brott.

Obligatorisk utvisning av grovt kriminella utlänningar.

Möjlighet att återkalla medborgarskap vid terrorbrott.

Inför särskilda förberedelseskolor för nyanlända elever.

Medborgarskap ska ha betydelse för tillgång till välfärdssystemet.

Inför en medborgarplikt där alla, utöver värn- och civilplikt förväntas delta i samhällsnyttiga uppgifter.

Inför nytt engångsbidrag på 20000 kronor för förstföderskor.

Ge äldre snabbspår på akuten.

Höj bostadstillägg och garantipensioner.

Avskaffa "pensionärsskatten".

Inför "jourklasser" för elever med behov av extra stöd.

Källa: SD:s valplattform

Fakta: Jimmie Åkesson om...

...om exempel på kulturanslag han vill minska:

- Jag kan tycka att Världskulturmuseet bör ha mindre pengar. Pengarna bör istället läggas på sådant som håller ihop samhället.

...om de andra partiernas, särskilt S och M, ovilja att prata med SD:

- De måste krypa ur sandlådan de har befunnit sig i de senaste åtta åren och förstå att vi inte är en övergående sjukdom som intagit riksdagen tillfälligt.

...om SD:s inställning till att delta i en eventuell utredning med de andra riksdagspartierna och göra upp om invandringspolitiken:

- Det bästa vore om vi och Moderaterna, de två partier som har mest verklighetsförankrad politik, gör upp om det efter valet.

...om att en femtedel av partiets riksdagsledamöter har sparkats ut eller blivit vildar, att det finns minst 80 tomma SD-stolar i kommuner och landsting, och risken för repris efter valet:

- Vi har en mycket bredare medlems- och kandidatbas än vad vi någon gång tidigare har haft. Jag är inte särskilt orolig för det där.

...om att SD röstade nej till Parisavtalet mot klimatförändringar, men nu står bakom det:

- Nu har vi Parisavtalet och vi driver inte några krav på att lämna det.

ANNONS