Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

333affe

Åk gratis - och kolla in "Alfie"

När Frölunda möter NHL-laget Ottawa Senators i Scandinavium får publiken åka buss och spårvagn gratis till och från matchen. Blir försöket framgångsrikt kan kollektivtrafiken ingå i biljettpriset framöver.
- Vi gör ett test när Ottawa kommer hit 2 oktober. Då är det slutsålt - 12 044 biljetter - och Västtrafik får visa om de klarar av att sätta in tillräckligt med extra vagnar och bussar, säger Anders Nilback hos Frölunda Indians.
Det som ska testas är hur mycket mer folk som väljer att åka kollektivt till och från Scandinavium när hockeybiljetten gäller också som biljett hos Västtrafik. Lyckas försöket är tanken att permanenta denna koppling mellan evenemang och kollektivtrafik i Göteborg.

- Då får vi se om kollektivtrafiken alltid ska ingå i biljetten eller om vi ska erbjuda kunden det som tillval, säger Anders Nilback hos Frölunda.
Hur snart systemet kan permanentas finns det dock olika uppfattningar om.

Anders Nilback hos Frölunda talar om nästa Elitseriesäsong, alltså först om ett helt år, med motiveringen att klubben redan har sålt den här säsongens seriebiljetter till tusentals fans.
Jörn Engström, kollektivtrafikchef på trafikkontoret, som driver på i frågan, anser att "man borde kunna diskutera" en permanent start redan från årsskiftet.
Rent praktiskt finns inga hinder. Knäckfrågan är vem som ska betala kalaset.

Försöket när Frölunda möter Ottawa kostar i storleksordningen 70 000-100 000 kronor, uppger Jörn Engström. Den största kostnaden är intäktsbortfallet för de biljetter som Västtrafik inte säljer. En mindre kostnad är extratrafiken.
- Men om det istället handlar om ett fullsatt Ullevi så ser kalkylen förstås helt annorlunda ut. Å andra sidan finns det ju en ekonomisk plussida också, eftersom göteborgarna som åker kollektivt till ett sånt här evenemang slipper köpa biljetter av Västtrafik, säger Jörn Engström.

Kostnaden för försöket 2 oktober delas av fyra inblandade: kommunägda GotEvent AB, som äger Scandinavium, Frölunda Indians, Västtrafik och trafikkontoret.
Denna första gång kommer hockeypubliken dock bara kunna åka gratis med kollektivtrafiken inom Göteborgs kommun. Att få med pendeltågen, expressbussarna och spårvagnarna och bussarna till och från Mölndal och Partille återstår.
FAKTA
20 linjer passerar
Ett 20-tal spårvagns-, buss- och pendeltågslinjer stannar inom några minuters gångavstånd från Scandinavium:
Fyra spårvagnslinjer vid hållplatsen Scandinavium
Tre expressbusslinjer, ytterligare två spårvagnslinjer och tio andra busslinjer vid Korsvägen
Kungsbackapendeln vid Lisebergsstationen
Mest läst