Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Även tjänstemännen på Saab blir utan lön

Unionen förbereder sig nu för att hjälpa sina medlemmar ekonomiskt.

- Det är samma status för kollektivanställda och tjänstemän, tills vi får in kortsiktig finansiering in i bolaget. Alla anställda har fått besked att vi inte kan betala lönerna och alla chefer har blivit ombedda att prata med sina anställda om det, säger Gunilla Gustavs, informationsansvarig på Saab.

Enligt Gustavs har Saab dock inte helt gett upp hoppet om att betala lönerna på måndag.

- Vi kan inte betala lönerna nu. Det vore jättebra om vi kan fixa detta till måndag och då blir alla glada.

Tjänstemännen förväntas se resultatet på måndag.

- Om vi inte fixar det så är alla förberedda på att det inte är på kontot på måndag. Den informationen har gått till alla anställda.

Detta gäller såväl vanliga anställda, chefer och ledning inom Saab Automobile, enligt Gustavs.

De enda Saabanställda som fått lön denna månad är de som är anställda i dotterbolagen Saab Powertrain och Saab Parts.

En viktig kugge för att Saab eventuellt kunna betala lön till sina anställda igen uppges vara den fastighetsaffär som fortfarande förhandlas om.

Tanken är att sälja Saabs fastigheter och sedan hyra lokalerna, för att snabbt få in pengar, för att betala löner, och en del leverantörsskulder.

Saab hade hoppats att den affären skulle vara klar innan midsommarhelgen, men något, som varken Saab eller Riksgälden velat kommentera, har satt käppar i hjulet för en snabb lösning på affären.

- Förhandlingar pågår fortfarande. Men vi kommunicerar inget om det förrän det är klart. Det skulle vara ett jättebra sätt att få in korta pengar i bolaget. Det är bra om det går igenom, sade Gustavs på midsommarafton.

Per Bränneby, ordförande i Akademikerföreningen/Sveriges ingenjörer, till TT att de fått besked om att det kommer bli förseningar med lönen.

Unionen förbereder sig för att hjälpa sina medlemmar.

- Vi förhandlar med banker för att kunna erbjuda lån till våra medlemmar med akuta problem, säger Maria Mirsch, pressekreterare på Unionen.

Om lönen inte betalas ut kommer Unionen att erbjuda hjälp med information via klubbmöten på Saab samt rådgivning via telefon och mejl.

– I det scenariot kommer vi hjälpa till att lämna en betalningsuppmaning som ger företaget sju dagar på sig att betala ut lönerna, säger Maria Mirsch.

Mest läst