Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Även LO vill förändra Las

LO-TCO ifrågasätter Centerpartiets politik. Tyvärr glömde man göra hemläxan och läsa sitt eget material. Den rapport som LO tillsammans med Svenskt Näringsliv släppte i somras lyfter bland annat fram forskning som presenterar effekter av förändrade turordningsregler och det är spännande läsning, skriver Rickard Nordin (C), i en replik.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

En tredjedel av de företag som var tvungna att säga upp personer i Sverige under 2009 säger att de förlorat kompetens de velat ha kvar. Intressant är också att rapporter som citeras visar att sjukfrånvaron minskar och att personer med tidigare sjukskrivningar i högre grad anställs med ändrad Las.

Andra studier visar att det är upp till en fjärdedel av svenskarna som inte trivs på sitt jobb, samtidigt som ett vanligt argument för att stanna kvar är att man sitter säkert och inte vill riskera att komma sist in. Det finns också studier i rapporten som pekar på att ungas och invandrares arbetslöshet stiger med striktare anställningsskydd.

Förespråkar dansk modell

Vi förespråkar i stället den danska modellen där tryggheten ligger i att ha en inkomst under en omställningsperiod, i stället för att alltid ha samma arbete. Det innebär en minskad anställningstrygghet, men en högre A-kassa, under övergången. Det fina är dessutom att danskarna känner sig mer trygga än vi svenskar.

I LO:s rapport blir det tydligt hur den stelbenta svenska arbetsrätten slår mot unga, invandrare och sjukskrivna. De gynnade är de som varit på sitt arbete länge, vare sig de trivs eller inte. När det dessutom går att uppnå samma trygghet på annat sätt blir då valet enkelt: Jag vill stötta de som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden och är i behov av lägre trösklar. Jag vill hjälpa de sämst ställda och jag har LO:s egen rapport med mig.

Rickard Nordin (C)

riksdagsledamot, Göteborg

Mest läst