Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Att välja baljväxter i stället för nötkött innebär att utsläppen minskar med över 95 procent!, skriver Fredrik Hedenus.

Äta baljväxter är bäst för klimatet

Att välja baljväxter i stället för nötkött innebär att utsläppen minskar med över 95 procent! Det är den enskilt kraftfullaste åtgärden om man vill minska matens växthusgasutsläpp. Inte att välja svenskt kött, som LRF försöker påskina, skriver klimatforskare Fredrik Hedenus, Chalmers.

Det är positivt att LRF i Västra Götaland på GP Debatt (26/1) tycker att det finns anledning att minska köttkonsumtionen. Men sedan försöker de få det till att med svenskt kött skulle det mesta vara vunnit.

Det svenska köttet orsakar utsläpp på ungefär samma nivå som övriga länder i EU. Utsläppen från brasilianskt nötkött är 30-40 procent högre jämfört med svenskt nötkött, dock är bara 4 procent av nötköttet i Sverige brasilianskt.

Nötkött släpper ut runt 26 kg CO2ekv/kg kött, baljväxter runt 0,5 kg CO2ekv/kg. Att välja baljväxter i stället för nötkött innebär att utsläppen minskar med över 95 procent! Det är den enskilt kraftfullaste åtgärden om man vill minska matens växthusgasutsläpp. Inte att välja svenskt kött, som LRF försöker påskina.

Står inte för sina klimatkostnader

Det grundläggande problemet vi har är att jordbruket i dag inte står för sina klimatkostnader. Koldioxidskatt betalar verksamheter där man använder fossila bränslen. Det är dock knepigt att beskatta utsläppen från jordbruket på liknande sätt eftersom det är svårt att mäta jordbrukets utsläpp. Utsläppen består främst av metan från kors magar och lustgas från åkrar. Det är här en klimatskatt på kött och mjölk kommer in.

Genom att lägga en skatt direkt på konsumtionen styr det mot en mer klimatsmart diet. Dessutom, genom att skatten läggs på konsumtionen drabbar den inhemsk produktion likaväl som import. Alltså blir det ingen konkurrensnackdel för svensk produktion, vilket LRF borde välkomna.

LRF har rätt i att betande kor kan ge nytta för den biologiska mångfalden. Lösningen här är att utveckla produktionsstödet så att korna går på de marker där de ger mest miljönytta, inte hålla uppe en allmänt hög köttkonsumtion.

Från min horisont som forskare inom klimatområdet är Jordbruksverkets diskussion om den ökande köttkonsumtionen både välkommen och viktig.

Fredrik Hedenus

fil dr Energi och miljö, Chalmers

Bild - 2
Fredrik Hedenus, fil dr Energi och miljö, Chalmers.
Mest läst