Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Äppelkaka upside down med lönnsirapsmascarpone

Recept från Jennie Benjaminsson.

Det här är en väldigt rolig, god och tjusig version av äppelkaka!

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Och eftersom lönnsirap och äpplen går hand i hand så passade jag på att fylla kakan med en len lönnsirapsmascarpone som är mycket enklare än vad man kan tro …

10 portioner

1 tim 30 min

2 äpplen

75 g + 150 g smält smör

1 dl + 1,5 dl farinsocker

1 dl strösocker

3 ägg

2 krm malen kanel

1,5 tsk bakpulver

3,5 dl vetemjöl

500 g mascarponeost

0,5 dl lönnsirap

Klä en rund bakform (24 cm i diameter) i bakplåtspapper. Skala, kärna ur och skiva äpplena i halvcentimeter tjocka skivor. Smält 75 g smör tillsammans med 1 dl farinsocker och häll blandningen i botten av formen. Fördela äppleskivorna i ett fint mönster ovanpå.

Vispa resterande 1,5 dl farinsocker med strösocker och ägg pösigt. Sikta i kanel, bakpulver och vetemjöl.

Tillsätt 150 g smält smör och rör smeten slät. Fördela smeten ovanpå äpplena. Grädda kakan i mitten av ugnen i 180 grader, ca 40 minuter.

Låt kakan svalna. Vispa mascarponeost med lönnsirap ljust och fluffigt.

Skär kakan genom mitten och bred ut mascarponekrämen mellan de två bitarna.

Mest läst