Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Äntligen kundmakt på elmarknaden

Det är glädjande att Svensk Energi nu ställer sig bakom att kundens val av el påverkar elproduktionen, skriver Johan Öhnell, Oberoende Elhandlare.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det är härligt att Svensk Energi i sin replik på GP Debatt (18/11) nu ställer sig bakom att kundens val av el påverkar elproduktionen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Elmarknaden har i år äntligen blivit som andra branscher och fått ett trovärdigt system med ursprungsmärkning. Nu kan man som enskild elkund se elens miljöpåverkan direkt på elräkningen. Det innebär att kunderna kan välja om deras el ska produceras i sol, vind- och vattenkraftverk eller om de i stället vill köpa omärkt el som alltid innehåller kolkrafts- och kärnkraftsel. Kunderna kan känna trygghet i att det finns ett system som garanterar att lika många kilowattimmar förnybar el som man förbrukar per år också produceras och matas in på elnätet.

Påverkar den framtida elproduktionen

Att alla elkunder på detta sätt kan ta makten och bestämma hur elen ska produceras är något som kommer att påverka vår framtida elproduktion. Och det är utmärkt att vi nu fått ett system som objektivt redovisar den omärkta elens koldioxidutsläpp, det gör det enklare för fler kunder att göra aktiva val som påverka vilket fotavtryck som deras elförbrukning medför.

Jag är väldigt glad över att Svensk Energi nu ändrat sin ståndpunkt och jag hoppas att det kommer att framgå tydligt i de fokusblad de publicerar och på deras hemsida. I dag kan man som besökare fortfarande få uppfattningen att Svensk Energi anser att systemet behöver förbättras för att bli trovärdigt.

Svensk Energis tydliga ställningstagande, för att kundens val är betydelsefullt och påverkar den framtida elproduktionen, är viktigt för att öka förtroendet för elmarknaden.

Johan Öhnell

ordförande Oberoende Elhandlare

Mest läst