Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Kommunalrådet Anneli Hulthén pratar korv med Christer Klaesson vid invigningen av Jonsborgs gatukök.

Äntligen invigning för Avenyns nya korvmoj

Ingen skålade i champagne, men korv med bröd bjöds det när Jonsborgs nya gatukök på Avenyn invigdes.

Turerna har varit många, nedläggningshoten likaså. Folket har rutit och skrivit protestlistor och politiker av olika färg har uttryckt sitt stöd för den hotade korvmojen.

Och nu står den äntligen där, en lika glasig som glassig historia. Åtminstone sedd ur vissa vinklar.

Jämfört med den anskrämliga 50-talskiosk den ersatt är nykomlingen rent bildskön, även om baksidan inger lite bunkerkänsla och taket misspryds av ett klumpigt ventilationspaket inklätt i stålgaller, som väl ingen kunde ana av de ursprungliga arkitektskisserna.

- Allt har en ände, men korven har två, sägs det. Men den här långa vägen påminner mer om en falukorv. Det har varit en ständig rundgång, sa kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén när hon, passande nog, vid lunchtid invigde nybygget.

Redan 2004 utlyste byggnadsnämnden en arkitekttävling, men hyrestvister och annat har fördröjt projektet.

Ett halvdussin miljoner har det kostat kommunala Higab att låta bygga det 70 kvadratmeter stora gatuköket, där gästerna nu kan både beställa och äta korv under tak.

Själva kiosken är klar, men miljön runt om är fortfarande en byggarbetsplats.

Trafikkontoret har plockat bort parkeringsplatsen bakom kiosken och anlägger där ett terrasserat torg med plats för uteserveringar. Mot Engelbrektsgatan ska träd planteras och slutresultatet kan kanske bli den lilla piazza som Göteborgs något nedgångna paradgata så väl behöver.

Den förskräckliga Poseidonkopia som vanprydde taket på den gamla kiosken är borta, men på en kaklad innervägg finns en stiliserad Poseidon.

Många korvsugna åskådare följde den efterlängtade invigningen med stort intresse.

Bild - 2
Mest läst