Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  1/8

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Ännu finns hopp för Sveriges festivalscen

  Summerburst firar fem år av arenahouse, stadsfestivalerna stärker greppet och även campingfesterna tycks ha kommit till ro. Festivalsommaren är här igen.

  Gamla Hultsfred är ett minne blott, Peace and Love har bantats ned och skärgårdsdrömmen Knarrholmen går i graven, men det finns fortfarande framtidshopp på Sveriges festivalscen.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  I Karlstad invigs den nya dagsfesten The Island Festival i augusti med David Guetta som dragplåster.

  -Alla pratade om festivaldöden, men det blev inte riktigt så, det förändrades i stället. Generationen som gick på mycket festivaler går kanske hellre på konserter nu, säger festivalgeneralen Anders Boström.

  Rekordår

  En annan stadsfestival som har fått ny vind i seglen är Way Out West i Göteborg. Majoriteten av biljetterna är redan sålda.

  -2015 är det starkaste året någonsin i Way Out Wests historia. Vi har en tydlig position med våra tre festivaler, säger Joakim Skoglund, marknadschef på Luger som förutom Way Out West även arrangerar Popaganda och Sthlm Music & Arts i sommar.

  Fast långt ifrån alla svenska festivaler huserar på gator och torg. Campinglivet lockar fortfarande.

  "Sund festivalscen"

  Nya satsningen Into the Valley förvandlar friluftsteatern Dalhalla, belägen i ett kalkstensbrott, till en hyllningsplats för elektronisk musik. Sweden Rock Festival sålde slut rekordtidigt. Och Bråvallafestivalen fortsätter att dominera - även i år räknar man med mellan 52-56 000 besökare. Nytt för i sommar är fler vattenstationer på campingen och en utökad satsning på aktiviteter utöver musiken. Arrangören lägger dessutom till 200 kronor på biljettpriset, som besökarna får tillbaka om de lämnar in sina sopor vid festivalens slut.

  -Vi står oss väldigt bra. Det känns som att det är en sund festivalscen i Sverige just nu, en bra balans, säger arrangören FKP Scorpios marknadschef Niklas Westergren.

  Inte heller Vinterbadarna, som arrangerar en av Sverige äldsta campingfestivaler i Emmaboda, är oroliga. Enligt Jonas Henriksson på Vinterbadarna är det skillnad på festival och stadsfest.

  -Det är events. Festival är inget man stänger av och på. Stadsfesterna slutar ju när festen börjar här. Så jag tror nog att vi kommer att överleva, säger han.

  Emmabodafestivalen, som tidigare har kritiserats för ojämn könsfördelning bland bokningarna, svarade även för årets första festivalkontrovers. Efter att bokade plojrapparen Mr Cool kritiserats för sexistiska texter valde artisten, egentligen komikern Anton Magnusson, att själva ställa in sin spelning på festivalen.