Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
hilmeraregawi

Ännu en svensk superstjärna i skamvrån

På bara ett par år hann hon bli en av Sveriges mest framgångsrika löpare genom tiderna. På en sekund är allt borta.Och om vi ska vara ärliga: Det var längesedan det kändes bra att se Abeba Aregawi springa i blågula kläder.

Måndagens pressmeddelande från det svenska friidrottsförbundet kom som en chock. Vi är ju, som tur är, fortfarande väldigt ovana vid att svenska idrottare åker fast för dopning. Och när det väl händer så brukar det handla om någon mindre känd utövare som tagit till den mest desperata metoden att nå framgång: Att fuska.

Nu handlar det om Abeba Aregawi, en supertalang och en löparfantom som sedan hon började tävla för Sverige i december 2012 har vunnit både VM och EM och krossat det svenska rekordet med sitt vackra löpsteg. Allt det där är borta nu och kvar finns bara smuts, ilska, pekande fingrar och en väldig massa frågor.

För det här med Aregawi och Sverige, det har inte känts bra på länge.

Det började lukta illa för två år sedan. Då, ett par dagar före inne-VM, avslöjades det plötsligt att Aregawi och hennes make Henok Weldegebriel under stort hemlighetsmakeri skiljt sig tio månader tidigare – trots att de i intervjuer efteråt bedyrat sin kärlek för varandra.

Kritiska röster började tala om skenäktenskap – något som så här i efterhand känns allt mer troligt.

För det fortsatte med en stor skatterevision samma år – en revision som blev klar häromdagen och i vilken Aregawi plötsligt hävdar att hon inte bott i Sverige sedan mars 2010, och därför inte betalat någon skatt.

Vilket är precis motsatsen till vad paret tidigare hävdat.

Lägger man ett positivt dopningsbesked till ovan nämna lögner och dimridåer så har man en härva och en soppa som är så smutsig och sorglig att man måste gå 15 år tillbaka i tiden för att hitta något liknande.

Jag tänker såklart på Ludmila Engquist.

Ludmila och Abeba och är två skilda människor, och två skilda öden, men när vi nu står här med ännu en svensk superstjärna i skamvrån så måste samtliga inblandade se sig i spegeln och ställa några frågor:

Gick det för snabbt? Var man förblindad av tanken på nya framgångar på löparbanorna? Bemödade sig förbundet och klubben Hammarby ens om att ta reda på vilka avsikter Aregawi och Weldegebriel egentligen hade? Och har man över huvud taget ifrågasatt varför landets främsta friidrottare inte bott i Sverige sedan 2010 – två år innan hon fick sitt medborgarskap?

Kanske är Abeba Aregawi själv ett offer, en bricka i spelet som utnyttjats. Kanske är det precis tvärtom. Det vet vi inte än, men det lär klarna i framtiden. Till dess vet vi bara detta: Abeba Aregawi har fuskat och därmed svärtat ner svensk idrott.

Det kan hon aldrig att reparera.

Plus

Nej, här finns inga plus att dela ut. Hammarbys förre chefstränare Per Synnerman summerar det bäst: "Det är ett stort jävla misslyckande för svensk friidrott."

Minus

Är det verkligen så i Sverige att resultat går före allt? Att en idrottare som vinner aldrig blir ifrågasatt? Skrämmande.

Mest läst