Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Ännu en anhållen i Landskronafallet

Två manifestationer mot våld genomförs i Landskrona i dag efter dödsmisshandeln av en 78-årig kvinna. Ännu en person anhölls på påskdagskvällen.

Dessutom beslutade biträdande chefsåklagaren Göran Olsson att anhålla ytterligare en person. Brottsrubriceringen är skyddande av brottsling.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det är en man i sfären som består av anhöriga och bekanta, berättar kriminalkommissarie Tommy Lindén vid Skånepolisen för TT.

Åklagaren ska före klockan 12 på annandagen besluta om 23-åringen ska begäras häktad eller inte. Fortfarande gäller misstankar på sannolika skäl om mord och grov misshandel.

23-åringens advokat Urban Jansson håller inte med polisen om att förhöret stärkte misstankarna.

– Det har inte presenterats någonting som är så avgörande, säger han.

Inställningen är densamma: 23-åringen förnekar helt det han anklagas för.

Hatet sprids

Ett bråk om en parkeringsruta i måndags i förra veckan ledde till kvinnans död samtidigt som hennes 71-årige make också misshandlades.

Landskrona är en stad i förstämning. På annandagen sker en manifestation mot våldet i Sofia Albertina kyrka på initiativ av Svenska kyrkan.

– Tanken är att komma bort från vanmakten man känner när sådant här inträffar, säger Bengt Karlgren, kyrkoherde i Landskrona församling, till TT.

Förutom Svenska kyrkan deltar även Islamiska församlingen, Katolska kyrkan, Pingstkyrkan och församlingen Livsglädjen.

Tyst aktion

Det blir även en tyst, opolitisk och icke-religiös manifestation med blomsternedläggning på Rådhustorget.

– Folk är upprörda och ledsna och förstår inte hur man kan göra detta. Det är hemskt, säger författaren Kurdi Kara, en av initiativtagarna.

Torkild Strandberg (FP), kommunstyrelsen ordförande, ska delta:

– Det är en känsla av obegriplighet, kombinerad med ilska naturligtvis, att en konstigt parkerad bil slutligen resulterar i att en 78-årig kvinna efter ett långt liv mister livet.

Hotbild finns

Samtidigt sprids upprörda känslor och en hel del hat på internet. Urban Jansson är oroad av det som lagts ut om mannen och hans familj.

– Det har målats upp en kraftig hotbild som började innan han var gripen. Det är allvarligt och kan påverka utredningen.

Polisen har tidigare vädjat om att vittnen till händelsen ska höra av sig. Hittills är ett 60-tal personer hörda om sina iakttagelser.

– Vi har fått viss respons, men vi är beroende av mer, säger Tommy Lindén.

Mest läst