Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Älvsborgsbron stängdes

Älvborgsbron stängs från kl 19 på måndagen och det är inställd tågtrafik på samtliga banor i Västsverige.

Den annalkande stormen och den klass 3-varning som är utfärdad av SMHI för delar av Västsverige förväntas ge stora störningar för många trafikanter som ska ta sig hem. Detta med anledning av att flera tågsträckor kommer att stängas under eftermiddagen och förkvällen. Men stormen kommer även att påverka vägtrafikanter.

På Angeredsbron kommer ett körfält i vardera riktningen att vara öppet. Biltrafiken hänvisas i största möjliga mån till Tingstadstunneln och Göta älvbron. Även Uddevallabron stängs. Brostängningarna gäller minst fram till 24.00

Vidare stoppas färdtjänsten i Göteborg och även flygtrafiken på Landvetter och Stenas turer till Tyskland påverkas.

Trafikverket uppmanar alla pendlare i och kring Göteborg att bege sig hemåt så snart de har möjlighet. Förhoppningen är att tågtrafiken på de större banorna kan komma igång från tidig tisdag morgon i takt med att stormen drar åt öster och förhoppningsvis bedarrar.

Trafikverket har ställt in all fjärrtågstrafik i Västsverige och all pendeltågstrafik från kl 16.00.

På de sträckor där tåg är inställda kommer ersättningsbussar gå i den mån vädret tillåter. Västtrafik kommer köra buss- båt- och spårvagnstrafiken "i den mån det är möjligt".

- Vi uppmanar våra resenärer att i möjligaste mån undvika resor under kvällen. Vi rekommenderar våra resenärer att försöka ta sig hem så snart som möjligt eftersom vi inte kan garantera att det är möjligt att ta sig hem senare under kvällen, säger Mikael Olsson, trafikchef Västtrafik.

Vid 11-tiden kom beskedet att tågtrafiken stoppas på alla linjer i Västra Sverige utom Västra stambanan mellan Göteborg och Stockholm.

- Vi följer väderprognoserna och kan komma att ompröva besluten, säger Pernilla Fransson, chef för trafikinformationen på Trafikverket region Väst..

Trafikverket meddelade strax efter klockan 13 att trafiken ställs i större delen av södra Sverige. Beslutet berör även södra stambanan mellan Alvesta-Malmö från och med klockan 17.

Klockan 16 stannade även tågtrafiken mellan Göteborg och Borås.

Färdtjänsten i Göteborg råder resenärer att stanna hemma i eftermiddag på grund av stormen.

Från klockan 16 bokas enbart resor för de resenärer som är tvungna att resa.

Skärgårdstrafiken i Göteborg kommer troligen att fungera hjälpligt under eftermiddagen och kvällen.

Snabbåtarna ersätts med långsammare båtar från och med avgången från Vrångö 13:35 och resten av kvälls- och nattrafiken med anledning av mycket högt vattenstånd.

Det medför att det blir vissa förseningar på turerna men ordinarie avgångstider från Saltholmen planeras att kunna hållas

Det höga vattenstånd medför att det blir branta landgångar på de fasta kajerna.

Styrsöbolaget varnar resenärer till de så kallade fritidsöarna kan komma att dras in under kvällen.

Stena Line beslutade på måndagsförmiddagen att skjuta fram kvällens avgång till Kiel kl 18.45 till cirka 00:00-02:00.

- De som ska åka med kan checka in som vanligt, säger Jesper Waltersson, informationschef på Stena Line.

När det gäller trafiken till Danmark så avvaktar Stena väderprognoserna.

Stenas trafik på Östersjön påverkas också.

- Vi har ställt in alla avgångar mellan Trelleborg och Sassnitz i eftermiddag och kväll. Det handlar om två färjor i vardera riktningen.

Västrafik gör precis som Stena. Alltså avvaktar.

- Vad gäller trafiken med buss och båt följer vi väderläget och kommer att agera snabbt om situationen förvärras, vi sätter alltid säkerheten främst. Våra kunder hittar störningsinformation på vasttrafik.se, säger Kristian Lans, presschef på Västtrafik.

Flera, men inte alla, flyg till och från Landvetter har ställt sin eller försenats.

- Det är flygbolagen själva som tar beslut om att ställa in flyg. För resenärer från och till Göteborg är det viktigt att hålla koll på vad som händer på Kastrup i Köpenhamn, säger Klas Nilsson, presschef på Swedavia.

Trafikverket har beslutat att ställa in tåg på sträckor där risken är stor att träd faller ned över spåren. Stoppet gäller från klockan 16.00 och fram till tisdag klockan 06:00 eller klockan 12.00, det varierar mellan olika banor.

- Vi vill inte heller riskera att resandetåg eller godståg blir stående på linjen, säger Linus Eriksson, chef på Trafikledningsområde syd.

Från måndag klockan 16:00 kommer tågtrafiken att ställas in på de banor där det är stor risk att träd faller över spåren:

Västkustbanan Göteborg-Halmstad, Vänerbanan Göteborg-Kil, Norgebanan Göteborg-Kornsjö, Bohusbanan Göteborg-Strömstad och Kust till kust-banan Göteborg-Borås.

Dessutom ställs vissa pendeltåg på sträckan Göteborg-Älvängen och på sträckan Göteborg-Kungsbacka in.

Enligt planerna skall tågtrafiken återupptas i normal omfattning klockan 06 på tisdagen

På följande sträckor stoppas tågtrafiken också från klockan 16.00:

Älvsborgsbanan Uddevalla-Öxnered-Vänersborg-Herrljunga-Borås, Kinnekullebanan Håkantorp-Gårdsjö och Viskadalsbanan Borås-Varberg.

Trafiken på dessa banor återupptas troligen inte förrän klockan 12:00 på tisdagen

Från klockan 17:00 gäller stopp på dessa sträckor:

Halmstad-Värnamo, Malmö-Simrishamn, Kristianstad-Karlskrona och Kalmar-Berga- Hultsfred.

Vägtrafikanter varnas för att ge sig ut på vägarna och uppmanas att anpassa hastigheten och planera resan i god tid. Trafikverket tror att de större vägarna ska kunna hållas öppna. Däremot kan det bli problem med framkomligheten på mindre vägar på grund av nedfallande träd och annat.

Mest läst