Öka inte bördan för småföretag

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

En företagare har två anställda. Den ena blir sjuk, vem tror du gör dennes jobb? Företagaren kan, vill eller vågar inte lägga över bördan på den andre. När företagaren, som redan arbetade alldeles för mycket, sedan upprättar lönerna och deklarerar läggs snart ytterligare en börda med en djungel av uppgifter som ska rapporteras, annars väntar myndigheternas sanktioner.

Som redovisningskonsult avlastar och servar jag små företag. Det är programmerare, elektriker, förskolor, snickare, konsulter och restauranger, för att nämna några. De är fantastiska på det de gör, men behöver hjälp med löneadministration, myndighetskontakter, deklarationer och redovisning. I många fall blir det inte lönsamt för dem att använda lönesystem utan andra verktyg används för att deras kostnader ska hållas på en rimlig nivå.

ANNONS

Rapporteringsträsk

Om förslaget om obligatorisk månadsrapportering blir verklighet ökar de administrativa kostnaderna avsevärt för dessa små företag. I synnerhet de som saknar ett lönesystem som kan rapportera de upp till 40 olika uppgifter per anställd och periodisering av löner som utredarna vill ska bli obligatoriskt. Det rör 100000 av Sveriges företag som i dag genererar fyra av fem nya jobb.

Vem vill anställa om man trycks ned av extra administration? Var ska de nya jobben växa fram i stället? Hur kan slutsatserna bli att öka de administrativa kostnaderna och införa ett omfattande rapporteringsträsk?

Vill du se det mest destruktiva beslutet för svenskt företagande genomföras kan du vända blad och låtsas att det regnar. Annars kan du stödja kampen mot företagarfientligheten, kontakta dina lokala riksdagspolitiker och säg att ett ja till förslaget innebär en röst mindre 2014. Tillsammans kan vi göra skillnad.

Joakim Olinder

auktoriserad redovisningskonsult

ANNONS