Ångkokt lax med vitlökshollandaise

ANNONS
|

För 4 personer, 30 minuter

600 g laxfilé

100 g sockerärtor

3-4 gulbetor

2 små morötter

Till marinaden:

1 liter vatten

5 msk salt

ANNONS

Till såsen:

3 äggulor

1 tsk vitvinsvinäger

150 g smör

1-2 vitlöksklyftor

salt och vitpeppar

Att äta till:

800 g potatis av mjölig sort

citron

Gör så här:

1. Vispa salt och vatten till dess saltet löst sig helt. Dela fisken i skinn- och benfria portionsbitar och låt dem marineras i saltvattnet i 10 minuter.

ANNONS

2. Smält smöret på låg värme. Vispa äggulor och vinäger till fluffig konsistens i en rostfri kastrull på låg värme. Ta äggsmeten från spisen och rör ned det smälta smöret, först i små omgångar, senare i fin stråle hela tiden under vispning. Ta inte med den vita bottensatsen. Smaka av såsen med riven vitlök, salt och vitpeppar.

3. Skala och skär gulbetorna i tunna skivor och morötterna i tunna stavar. Koka upp vatten i nedre delen av en kastrull och placera fisk och grönsakerna på ett galler eller dylikt och sätt ned i kastrullen. Ångkoka allt i 8-10 minuter.

Servera fisken med kokt, pressad potatis, grönsaker, citron och en klick med vitlökshollandaise.

ANNONS