Mycket skratt och djup koncentration är det när elever på äldreboendet Vegahusen lär sig använda Ipad.
Mycket skratt och djup koncentration är det när elever på äldreboendet Vegahusen lär sig använda Ipad.

Åldringar surfar runt i världen

ANNONS
|

– Vi brukar kalla hemknappen för senilknappen. Glömmer man av sig så är det bara att trycka på den för att hitta tillbaka, säger Jessica Henriksson, som är undersköterska och aktivitetsledare på Tre Stiftelsers äldreboenden.

– Är det därför den börjar bli så utsliten? frågar Berit Olhage, 82, och skrattar högt innan hon slår sig ned framför projektorduken.

Det är "ipad-timme" på äldreboendet Vegahusen. Dagens sju deltagare ska lära sig att läsa och skicka e-post, efter knappt tre månaders läsplattekurs.

– Man märker att det finns ett väldigt intresse att lära sig och hänga med. Det är många som vill delta, säger Jessica, som tillsammans med Rosita Pallvid håller i utbildningen.

ANNONS

Kursen är ett pilotprojekt som håller på fram till sommaren, men redan nu är det bestämt att det blir ett nytt gäng som får lära sig surfa med platta till hösten. Vid det laget hoppas Jessica Henriksson att fler av dagens deltagare ska ha skaffat egna läsplattor.

– Vi kommer öppna ett surfkafé, dit man kan komma och fortsätta surfa sen om man har köpt en egen platta, säger hon.

Jessica står framför projektorduken och förklarar vad en mejladress är och var man skriver den för att skicka ett mejl. Berit, Gunnel, Claes och de andra pillar frenetiskt försjunkna i sina skärmar.

– Den där snabeln letar jag efter! utbrister Berit i jakt på ett snabel-a.

– Om du använder siffrorna på tangentbordet så finns den där, hjälper Margareta Ingman, 86, till.

– Jag har försökt men det är bara en massa glada ansikten!

Efter en stund har de flesta lyckats få iväg sitt första mejl. Kirsti Cederqvist, 85, har visserligen skickat mejl förut, men aldrig på en läsplatta.

– Men nu kan jag det också! Den här kursen har gett mig väldigt mycket, säger hon.

– Och Spotify använder jag mycket, det är jättekäckt när man får en melodi i huvudet. Det är ju bara att söka – hur var det nu med den där sången?

ANNONS

Lill Lindfors ser jag...

– Ja, bland annat. Men jag är allätare så det blir allt möjligt.

När Kirsti har suttit och pillat en stund så kommer hon på att hon glömde nämna det bästa.

– E-GP, den är ju jättebra. När jag är utomlands så är det första jag gör på morgonen, eller ibland när jag ligger vaken om nätterna, att läsa e-GP när den kommer.

Riskerar vi att förlora en pappersprenumerant?

– Det kan faktiskt bli så, nu när jag kan lösa sudoku och sånt också. Det var det som höll mig kvar förut, jag var ju tvungen att ha papperstidningen för att lösa korsord, men nu behöver jag ju inte den längre.

Från att ha börjat lära sig att starta och ladda en läsplatta kan de flesta nu surfa, mejla och läsa nyheter via appar. Flera sitter och kikar hur det ser ut på deras gamla adresser i dag.

– Det var väldigt roligt när vi höll på med Google Earth. Håkan sa att "herrejävlar, jag är på Alcatraz!" berättar Rosita.

Men som med allt annat så finns även nackdelar. I det här fallet selfie-funktionen på kameran.

– Man kan se sig själv med alla rynkor, det är ingen fördel precis, säger Berit Olhage och skrattar innan det är dags att runda av.

ANNONS
ANNONS