Åkesson kunde tala

ANNONS
|

- Jag kunde hålla mitt tal men det var illa att polisen inte kunde förhindra allt skrän och alla skrik, säger Åkesson innan han hastar iväg till flygplanet som skall föra honom till Stockholm för lördagens tredje och sista framträdande i spurten inför söndagens EU-val.

- Jag hoppas att alla som är intresserade av vårt budskap kunde höra vad jag sade. Men polisen måste se till att de som bara vill förhindra eller sabotera våra möten inte får så stort utrymme.

Åtta personer omhändertogs av polisen under lördagseftermiddagen på Götaplatsen: tre personer för ohörsamhet mot ordningsmakten, fyra personer för ordningsstörning och en person för fylleri.

ANNONS

Polisen var mycket nöjd med hur mötet på Götaplatsen förlöpte.

- Åkesson kunde hålla sitt tal, de allra flesta som samlats på Götaplatsen kunde höra vad han sade och de som demonstrerade mot Sverigedemokraterna och Åkesson kunde framföra sitt budskap, säger polisens presstalesman Björ Blixter.

Varken Blixter eller någon annan vill berätta hur många poliser som fanns på och kring Götaplatsen men det var minst 200.

- Vi löste det bra, säger Blixter.

Enligt polisen fanns 2 000 personer på Götaplatsen när Åkesson talade.

Några 100-tal hade kommit för att höra Åkesson tala, 1 000–1 500 för att protestera mot Åkessons och Sverigedemokraternas åsikter och ytterligare några 100-tal för att de var nyfikna.

- Jag hörde att Jimmie Åkesson skulle snacka och tyckte det lät intressant att höra vad han har att säga, säger Marcus Jonasson som tagit sig från Lödöse till Götaplatsen.

Han ser lite uppgiven ut när han pratar om motdemonstranterna.

- Alltså, de kan ju demonstrera och så, men de behöver ju inte skrika så och förstöra hans tal. Det är ju inte som att jag går och skriker på andra politiska partiers möten.

Helen Segura från Hisings Backa är besviken efter mötet. Hon har förflyttat sig till olika platser, men knappt hört någonting av Jimmie Åkessons tal på grund av motdemonstranternas skanderande.

ANNONS

- Jag tycker det är odemokratiskt, säger hon. Det är inga andra partier som behandlas på det här sättet. Det finns säkert personer här som inte är med i Sverigedemokraterna men som vill komma hit för att i demokratisk anda bilda sig en uppfattning. Det får de ingen möjlighet till.

Precis utanför avspärrningarna spelar Folkmusiker mot främlingsfientlighet. De som hade instrument med sig tilläts inte komma nära scenen, men Emma Lagerberg och hennes vänner spelade så nära de kunde.

- Vi vände ryggen till och spelade, berättar hon. Nationalistiska krafter försöker kidnappa begreppet folkkultur, men vi vill visa att folkkultur är lika med mångfald.

Intill dansar Sara Andersson och Ebba Larsson, som också vänt ryggen till under SD:s möte.

- För mig är det viktigt att stå upp mot SD, att stå upp mot normaliseringen av partiet som skett, trots att de har en fascistisk ideologi, säger Sara Andersson.

Båda är tveksamma till att skandera aggressiva slagord, även om de inspireras av att så många tagit sig dit för att uttrycka sin åsikt.

- Jag är osäker på om det gynnar saken eller om det gynnar SD, säger Sara Andersson. Jag vet egentligen inte varför, det är bara en känsla jag har, att det känns fel att skrika aggressiva saker.

ANNONS

När SD-anhängare och motdemonstranter skingrats står en grupp kvinnor kvar vid toppen av Avenyn och trummar och sjunger. Intill står Assia Dahir och Maya Gonzague, båda från Göteborg. De är nöjda.

- I dag gick det bra. Jimmie Åkesson fick uttala sig och vi demonstranter fick också höras, säger Assia Dahir.

De är överens om att det gick överstyr förra gången SD försökte tala på Götaplatsen men fick avbryta. Den här gången gick det lugnare till.

- Det var bra att hans sympatisörer var här idag, då kan vi snacka verklig demokrati. De fick också en chans. Dessutom hade SD ett bättre högtalarsystem den här gången, säger Maya Gonzague.

När Åkesson talade på Gustav Adolfs torg i Malmö i går morse möttes han av 500 demonstranter och ljudliga burop.

Men Åkesson kunde hålla sitt tal bakom dubbla kravallstaket.

På lördagskvällen kunde Åkesson hålla tal i Stockholm, hans tredje tal för dagen.

Fakta: Tredje gången gillt

13 maj var Jimmie Åkesson på Götaplatsen för att hålla tal. Efter högljudda protester från demonstranter som kritiserade partiets politik valde partiet att avbryta mötet utan att Åkesson hållit något tal.

15 personer omhändertogs i samband med mötet.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt tog då avstånd från partiets ungdomsförbund.

ANNONS

"Om man går över en gräns och stoppar andra partier från att hålla ett möte då går man för långt", sade Sjöstedt.

I tisdags var partisekreteraren Björn Söder och partiets toppkandidat i EU-valet Kristina Winberg på Drottningtorget i Göteborg.

De höll tal i en högtalarförstärkt mikrofon men överröstades bitvis av demonstranternas protester.

Polisen omhändertog 26 personer som satt sig på torget och vägrade flytta på sig.

ANNONS