Healing, änglar och ufon - vad är verklighet?
Healing, änglar och ufon - vad är verklighet?

Änglar, healing och ufon - detta tror vi på

ANNONS
|

Det är den ideella föreningen Vetenskap och Folkbildning som gjort en undersökning om svenska folkets uppfattning om konspirationer, vidskepelse och pseudovetenskap. Resultaten har även delats upp i partisympatier, åldrar och kön.

I undersökningen framgår att män tror mer på att ufon finns än vad kvinnor gör. Var femte man har den övertygelsen. Kvinnor är mer skeptiska till att månlandningen inträffat på riktigt. Nästan var tionde kryssade i alternativet att den var bluff och gjord i en filmstudio.

Män är mer benägna än kvinnor att tvivla på att Estoniaolyckan var en olycka. I stället anser de att det rörde sig om en medveten sänkning.

ANNONS

De flesta svenskar håller med om att det pågår en global uppvärmning som är orsakad av människan. En stor majoritet anser att det är viktigt att psykologisk behandling ska vara baserad på noggrann forskning. Över 50 procent är oroade över genmodifierade grödors påverkan på naturen. Nästan hälften är oroliga för att dessa påverkar hälsan.

Att vaccinering mot barnsjukdomar är viktigt håller den större delen med om.

Evolutionsläran splittrar Kristdemokraternas anhängare, en tredjedel förkastar den. Vänsterpartiets väljare tror på reinkarnation i högre grad än andra partiers sympatisörer. Hos SD finns flest personer som tror på biologiska raser.

När det gäller titelfrågan i dramafilmen Änglar finns dom? utmärker sig Miljöpartiets anhängare. De är störst i tron på att änglar existerar liksom att healing funkar. Över 80 tror också att akupunktur är en effektiv behandlingsform.

Bland konspirationsteorierna ryms uppfattningen att det var USA:s regering själv som iscensatte terrorattackerna elfte september 2001 mot World Trade Center och Pentagon. Folkpartiets väljare är de som vänder sig starkast mot den uppfattningen.

En annan teori är att Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, på grund av en sammansvärjning bland journalister felaktigt frikänts från en rad mord. Den uppfattningen delas bara av åtta procent av samtliga svar.

ANNONS

Varje år delar Vetenskap och Fortbildning ut utmärkelserna "Årets folkbildare" och "Årets förvillare". Enligt Vetenskap och Fortbildning svarade över 1000 personer på frågorna i undersökningen. Intervjuerna gjordes i maj av företaget Demoskops onlinepanel.

ANNONS