Äldres behov ska prioriteras

Både den nuvarande och den tidigare Alliansregeringen har prioriterat det kommunala självstyret före de äldres behov. Detta vill vi ändra på genom att införa tvingande nationella riktlinjer för bedömningen av rätten till äldreboende, skriver bland andra Per Ramhorn (SD).

ANNONS
|

SVT rapporterade nyligen om den stora bristen på äldreboenden runt om i landet. Många äldre som vill få en plats på ett äldreboende får vänta länge och hur länge man får vänta skiljer sig dessutom stort mellan olika kommuner. Förutom att det beror på i vilken kommun man bor i så har ribban för att få en plats på ett äldreboende höjts betydligt i många kommuner i takt med att antalet platser har minskat.

En del av problemet är att kommunerna själv tar fram lokala riktlinjer för äldreomsorgen som innehåller kriterier för vad som måste uppfyllas för att den äldre ska få en plats på ett äldreboende.

ANNONS

Tvingas ofta bo kvar hemma

I lokala riktlinjer framgår hur kommunen valt att tolka de generella föreskrifter som finns i socialtjänstlagen angående äldreomsorg. De lokala riktlinjernas olika utformning leder till varierande beslut mellan olika kommuner samtidigt som alltför restriktiva kommunala riktlinjer får till följd att många äldre tvingas bo kvar hemma trots omfattande omsorgsbehov och önskemål om plats på äldreboende.

Studier visar att lokala riktlinjer bidrar till att styra resursåtgången inom äldreomsorgen. Det gäller särskilt i samband med besparingskrav riktade mot verksamheterna. Därför är möjligheten att få plats på äldreboende varierande beroende på ekonomin i den kommun man bor i. Vi anser att det inte är acceptabelt.

Kommit till vägs ände

Vi anser att man har kommit till vägs ände när det gäller det kommunala självstyret inom äldreomsorgen. Både den nuvarande och den tidigare Alliansregeringen har uppenbart prioriterat det kommunala självstyret före de äldres behov. Detta vill vi ändra på genom att införa nationella riktlinjer, innehållande gemensamma kriterier för bedömningen av rätten till äldreboende, som ska vara tvingande för kommunerna att efterleva.

Det ska vara den äldres behov som ska vara avgörande vid avvägningar mellan kvarboende och flyttning till ett äldreboende, inte lokala riktlinjer. På ålderns höst ska man kunna känna sig trygg och ha ett drägligt liv. Att få tillgång till äldreboende när man behöver det är då en viktig pusselbit för att ge de äldre en trygg ålderdom.

ANNONS

Per Ramhorn (SD)

riksdagsledamot socialutskottet

Carina Herrstedt (SD)

riksdagsledamot socialutskottet

Christina Östberg (SD)

riksdagsledamot socialutskottet

ANNONS